Gotowanie bobu nie należy do skomplikowanych czynności, jednak nie każdy jest pewien, jak właściwie go przygotować. Zobacz, jak to zrobić.
Gotowanie bobu nie zajmuje więcej niż 15 minut. Można to zrobić w wodzie, a także na parze.
Przed przystąpieniem do gotowania, bób należy dokładnie przepłukać. Kupując bób, najlepiej wybrać taki prosto z targu. Unikaj bobu w plastikowym opakowaniu – warzywo szybciej się wówczas psuje i może kwaśnieć.
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy przepłukane warzywa i dodajemy płaską łyżeczkę cukru (na 1 kg bobu) – dobrze wpłynie to na smak bobu. Uwaga: sól (1 łyżeczkę) dodajemy pod koniec gotowania bobu, nie na początku, jak przy innych warzywach. W przypadku młodego bobu gotowanie nie powinno trwać dłużej niż 15 minut, ale najlepiej co chwila sprawdzać twardość warzyw, aby nie były zbyt miękkie. Stary bób gotować należy przez około pół godziny. Kiedy jego skórka zacznie się marszczyć, to znak, że jest już ugotowany.
Ugotowany bób będzie dobrze smakował z odrobiną masła i czosnku. Jeżeli zaś chcemy złagodzić efekt wzdymania po spożyciu bobu, możemy dodać do niego nieco kminku.
Źródło zdjęcia: Chris Reading / Pixabay