Mrożone owoce – co z nich przygotować?

Mrożone owoce przypominają nam o letnich dniach i smakach, szczególnie, kiedy temperatura za oknem gwałtownie spada. Możesz je wykorzystać do wielu ciekawych deserów, ale nie tylko. Co zrobić z mrożonymi owocami? Podpowiadamy!

Co przygotować z mrożonych owoców?

Zanim zaczniesz przygotowywać jakiekolwiek dania czy desery z mrożonymi owocami, wyłóż je wcześniej, aby się ogrzały i rozmroziły. Dzięki temu np. deser nie będzie zakalcem. No chyba, że o taki efekt właśnie Ci chodzi!

Kilka pomysłów na wykorzystanie mrożonych owoców:

  • koktajl z owoców (tutaj możesz zastosować je nawet głęboko zmrożone) – wraz z jogurtem albo mlekiem, można go urozmaicić świeżą miętą,
  • kruche ciasto z owocami i pianą z białek,
  • tartę,
  • ciasto jogurtowe z kruszonką,
  • szybki deser w kubku – np. z pokruszonymi herbatnikami i bitą śmietaną.

Możesz też jeść mrożone owoce prosto z zamrażarki jako… lody. Warto je wcześniej zblendować i wylać np. do plastikowych kubeczków albo specjalnych pojemników przeznaczonych do przechowywania w niskiej temperaturze. Owoce możesz też przechować w odpowiednich woreczkach. Wystarczy, że je wcześniej umyjesz i posortujesz.

Dodaj komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.