Jak dostarczyć organizmowi witamin?

Redaktor Blue Whale Press
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Podstawą zdrowia jest zbilansowana dieta, bogata w witaminy. Znajdują się one w różnego rodzaju produktach, ale nie zawsze wiemy jak je prawidłowo wykorzystać. Czy powinniśmy postawić na naturalne źródła czy pozwolić się wspomóc suplementacji? Ten artykuł pomoże Ci znaleźć odpowiedzi na te pytania.

Pigmenty zdrowia czyli witaminy w owocach i warzywach

Wielu z nas myśli o owocach i warzywach jako o prostym, ale istotnym źródle zdrowia. To właśnie one dostarczają nam niezbędnych witamin, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Swój kolor zawdzięczają one pigmentom, które pełnią ważną rolę w naszej diecie. Nie tylko nadają smak i wygląd naszym posiłkom, ale także pełnią ważną rolę w ochronie naszego zdrowia.

  • Warzywa i owoce – świetne źródło naturalnych witamin, minerałów i błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu
  • Na uwagę zasługuje fakt, że owoce i warzywa zawierają witaminy w płynie, które są łatwo przyswajalne dla naszego organizmu.

Właściwa dieta powinna być urozmaicona i zawierać różnorodne owoce oraz warzywa. Pamiętajmy, że to naturalne, najprostsze i najzdrowsze źródło witamin. Jeżeli jednak doświadczamy braków witaminowych, można sięgnąć po witaminy w płynie, które szybko dostarczają niezbędne składniki do organizmu.

Rozwiązania w słoiku – fermentacja jako naturalne źródło witamin

Fermentacja to proces, który od wieków jest wykorzystywany w kuchniach na całym świecie. Ale czy wiedziałeś, że fermentacja może być naturalnym źródłem witamin w Twojej diecie? Często zaniedbujemy fakt, że przygotowanie naszych pokarmów na określony sposób może znacznie zwiększyć ich wartość odżywczą. Fermentacja jest takim procesem. Przykładowo, kapusta kiszona jest pełna witaminy C i K, a to wszystko dzięki fermentacji. Bakterie odpowiedzialne za fermentację kapusty zwiększają zawartość tych witamin, czyniąc ten produkt niezwykle zdrowym elementem naszej diety. Fermentacja posiłków może również zwiększyć dostępność pewnych składników odżywczych, które są trudno dostępne w surowych produktach. Dlatego wprowadzenie fermentowanych produktów do naszej diety jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. W końcu tak prosta technika jak fermentacja może pomóc nam dostarczyć organizmowi niezbędne witaminy de facto na wyciągnięcie ręki.

Witaminy w tabletkach – kiedy suplementacja jest potrzebna

Witaminy w tabletkach stanowią istotny element codziennej diety wielu osób. Niezależnie od naszych starań o zrównoważone odżywianie, czasem niemożliwe jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników wyłącznie za pomocą posiłków. Właśnie wtedy przydaje się suplementacja. Suplementacja witamin w postaci tabletek jest szczególnie zalecana dla osób o obniżonej odporności, cierpiących na choroby przewlekłe, będących na restrykcyjnej diecie czy też w czasie zimy, kiedy do naszej diety trafia mniej świeżych warzyw i owoców. Pamiętajmy jednak, że suplementacja nie powinna zastępować zdrowej diety, a jedynie ją uzupełniać. Również ważne jest, aby stosować ją rozważnie i bezpiecznie – koniecznie pod kontrolą lekarza czy dietetyka. W ten sposób zapewnimy naszemu ciału wszystko, co najlepsze, nie narażając go jednocześnie na skutki przedawkowania. Witaminy w tabletkach to zatem doskonałego uzupełnienie zdrowego trybu życia i diety, ale jak każde działanie zdrowotne, wymaga też rozwagi.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*